Tråd: Eldstad i kylan - En gnista i vintern

Maria kände hur Alexander förde sig lite hårdare in i henne. Både han och hon hade gjort det här så pass många gånger att hon visste att han kom - och han visste att han inte behövde säga det. Hon föll framåt och landade i sängen på magen. Kort där efter lade Alexander sig bredvid henne.
– Jag älskar dig, viskade han till henne
– Älskar dig, svarade hon - precis som hon gjorde varje kväll.

Maria funderade på att be honom gå ner på henne, men hon visste inte hur det skulle uppfattas - eller om det ens var lönt. Alexander ville sova och även om han antagligen inte skulle säga nej ifall hon bad honom så visste hon att han bara skulle försöka få saken gjord så han kunde lägga sig igen. En annan kväll tänkte Maria för sig själv när hon rullade över till sin sida sängen. En kväll när de hade mer tid till sig själva. När inte arbete, tonårsbarn och en ständigt växande hög av vardagssysslor tog all energi ur dem.

Som om inte det packade schemat var nog så lyckades de sällan få sina fria stunder att gå hand i hand. Om det inte var att han skulle iväg och bowla så var det hon som hade tjejkväll - eller något annat på en lång lista över saker som blev viktigare än de kanske borde vara.

Saker som blev viktigare än de borde vara. Maria funderade på om inte det var så ett gift par började ta varandra för givet. Det är klart att om någon visste att äktenskapet stod på spel så skulle den aldrig välja en tjejkväll eller en bowlingkväll framför sin partner. Men ett äktenskap - i alla fall inte ett bra - står inte och hänger på en tjejkväll eller bowlingkväll. Det finns ju alltid en morgondag. De skulle ju få tid för varandra förr eller senare. Men den tiden kom aldrig riktigt. De stunderna ihop blev för sällsynta. Och i slutändan visar det sig att trots att båda två skulle ge allt för att rädda äktenskapet så har de båda placerat äktenskapen längst ner på prioriteringslistan. Det finns alltid kvar. Det finns alltid tid att laga det senare. Och då har de på allvar tagit sitt förhållande för givet.

Maria hade tänkt ta upp det med Alexander. Men väntade på rätt tillfälle. Hon hade tänkt ta det till helgen, men samtidigt som Alexander blev medbjuden på en golftävling med sina kompisar så fyllde en av Marias bästa vänninor 40 och skulle ha en fest.

Den här gången lyckades de i alla fall synkronisera sina felprioriteringar tänkte Maria och slöt sina ögon. När hon vaknade dagen efter var Alexander redan påkläd och skulle strax gå. De började givetvis inte ens jobbet samtidigt.

Dagen flöt på som de flesta dagarna gjorde och när Maria kom hem på eftermiddagen var huset tomt. Alexander skulle åka till golfen direkt från jobbet, och döttrarna - 15 och 17 år gamla - var iväg med kompisar. Maria duschade och gick igenom sin garderob. Vad skulle hon ha på sig till festen ikväll? Hon var inte allt för sugen på att åka dit alls om sanningen skulle fram, men någon sorts ansträngning behövde hon ändå göra. Vem vet. De här festerna hade en tendens att bli betydligt vildare än det var tänkt, även om det nu när 40 strecket skulle passeras - inte för första gången i deras kompiskrets - kanske var dags att ta varva ner lite.

Maria hittade en röd klänning som kändes lagom. Den var mer elegant än sexig - vilket i hennes värld förmedlade rätt bild. Hon skulle vara festklädd, men var definitivt inte där för att få uppmärksamhet från en massa nyskilda gubbar.

Hon begav sig till förfesten hemma hos sin vän Anna. Väl där var det många ansikten hon kände igen, och några nya. Hon hade träffat Annas jobbarkompisar Karin och Peter förr, och Jonas var en gemensam bekant. Annas storasyster Jennie var också bekant, även om killen Jennie hade med sig var ny för Maria. En snygg kille, men han såg lite ung ut för Jennie. Han introducerade sig som Marcus och de skakade hand innan Maria fortsatte vidare för att hälsa på de andra på festen hon inte kände igen.

Efter lite mingel i köket tog sig Maria ut i vardagsrummet och satte sig i soffan. Där satt Marcus och begrundade taklampan. Efter en stunds tystnad bestämde sig Maria för att bryta isen lite.

– Anna har gjort om här ganska nyligen.
– Ja, det blev mycket bättre.
– Jasså? Har du varit här innan hon gjorde om?

Marcus tittade lite fundersamt på Maria.

– Ja, jo det har jag ju varit.
– Där ser man, jag visste in att Jennie träffat någon så länge.

Marcus tittade på Maria och log lite.

– Det har hon inte.

Maria kände sig lite lätt dum.

– Jaha, ursäkta, jag trodde att du var här med Jennie.

Marcus log mot Maria och skrattade lite lätt.

– Alltså, hon är min mamma.

Maria tittade förvånat på Marcus, men ganska snabbt föll pusselbitarna på plats. Maria visste att Jennie hade blivit gravid redan som 18 åring, och hon var Annas storasyster. Jennie var några år äldre än Anna.

– Ja nu känner jag mig dum.
– Äsch, du är inte den första som gör den missen.
– Det är väl ett tecken på att jag börjar bli gammal när folk har med sig fullvuxna barn på fester.
– Jag tror inte det är så vanligt. Jag är väl den enda här i min ålder till och med skulle jag gissa på.
– Ja, vad gör du här egentligen? Är väl inte så roligt att hänga med en massa gamla tanter och gubbar som är 40+?
– Varför inte? Anna har ju fått för sig att det är en bra idé att ha med mig på fest, och jag hade inte något annat för mig ikväll ändå så.

Maria tittade en stund på killen framför sig och funderade.

– Varför tycker Anna att det är bra att ha med dig på fest?

Han böjde sig fram.

– Jag har inte sagt något…

Maria skakade på huvudet och log.

– … men det kan ha varit så att när min mor fyllde 40 så blev Anna jättefull - precis som alla andra på den festen - och jag fick bära hem mig. En promenad där hon försökte göra mig visare med både den ena och den andra livsläxan.
– Livsläxor?
– Ja just den kvällen handlade det mest om hur män är svin. Tror hon och Martin nyss hade gjort slut då.
– Ja han minns jag.
– Jo, så hon berättade en hel del som sina misslyckade förhållanden.
– Lärde du dig några läxor då?
– Nja, tror inte det handlade så mycket om att jag skulle lära mig något som om att hon behövde prata av sig lite.
– Jag börjar förstå varför Anna vill ha med dig på fest…

Länge än så han de aldrig i sin konversation innan Anna ropade ut att de skulle gå ut på nattklubb. Folk började klä på sig ytterkläderna och hela festen promenerade i ett tåg mot en nattklubb några gator bort.

På nattklubben blev det tydligt att Anna hade för avsikt att bli full igen och hon köpte in en hel del sprit, bland annat ett gäng shotbrickor som alla tjejerna skulle dela på. Maria tvekade en del - något Anna märkte varpå hon ställde sig framför Maria med en shot i handen och log mot Maria.

– Äsch, va fan.

Maria drack upp och sedan gick de till dansgolvet. Det var redan fyllt av andra besökare från festen, bland annat Jennie och - lustigt nog - Marcus. Maria gick över och dansade med de båda en stund innan hon gick på toaletten. När hon kom ut från toaletten gick hon mot baren där hon såg Marcus stå ensam.

Hon ställde sig bredvid honom.

– Vad roligt att se dig och Jennie på dansgolvet ihop.
– Ja, är det fest så är det.
– Det är inte konstigt då?
– Tycker du det borde vara det?
– Nej absolut inte. Tycker det är jätteroligt att se er ihop. Jag hoppas jag kan ha den relationen till mina döttrar när de är i din ålder.
– Det kan du säkert ha.
– Lättare sagt än gjort. Jag hade aldrig dansat med min mamma när jag var… 22?
– 23. Men visst, det är väl kanske inte så vanligt. Men jag tänker att varför inte. Vad är skillnaden mot att dansa med mina vänner runt mig? Och nu får jag möjligheten att göra alla andra avundsjuka på min mamma, så det är ju alltid något.

Maria skrattade åt det.

– Nu måste du berätta mer om vad Anna sade när hon var full.
– Vilken av gångerna?
– Oj, är det flera?
– Ja då. När jag växte upp trodde jag alltid att vuxna var ansvarsfulla dygnet runt. Och det var en av de mer världsomvändande insikterna i mitt liv när jag insåg att min mamma och moster - två 40 plusare - super hårdare än jag och mina kompisar någonsin gjort.

Maria skrattade igen och de fortsatte prata lite om olika fester och fylleslag. Efter vad som kändes som en kort stund så tändes plötsligt taklampan. Maria insåg att klubben var nästan tom och att de stängde.

– Jag tror de vill att vi ska gå, skämtade Marcus.
– Ja kanske det.

Maria började vingla mot utgången och Marcus följde tätt efter. Vid dörren snubblade Maria, men Marcus fångade henne. Maria log mot honom.

– Tur du är här med mig!
– Det är min superkraft. Jag fångar fulla tjejer som snubblar. Jag får ju inte lika stora rubriker som Batman men jag vill ändå tro att jag drar mitt strå till stacken.
– Och så lyssnar du på fulla tanter som vill snacka av sig.
– Ja, men det måste jag ju göra när jag ändå fångat deras fall. Annars blir det ju som om att jag fångar dem och sedan släpper dem i marken ändå.
– Nej så kan du ju inte hålla på.

Maria ställde sig framför Marcus och tittade på honom. Hon gav honom en kram.

– Det var trevligt att träffas ikväll Marcus!
– Det var trevligt att träffa dig med Maria!
– Nu ska jag gå hem!
– Det ska jag också.

Maria tog några vingliga steg, och snubblade nästan igen. Hon kände hur någon tog tag i henne och när hon tittade upp såg hon hur Marcus stod där igen.

– Det verkar som om du och jag ska ta oss en liten kvällspromenad vi också!
– Men har vi några fler historier om Anna att prata om?
– Kanske inte. Vi får väl gå i tystnad om vi inte kommer på något annat att säga. Vart ska du?

Maria stod stilla för en sekund och tog sedan fram sin handväska. Hon rotade lite i den och drog fram ett kort. Ett visitkort.

– Hit ska jag, sade hon och pekade på adressen som stod på kortet.
– Vilken tur för mig, jag bor på vägen.

Marcus höll om Maria och de promenerade sakta därifrån.

Maria lutade sig försiktigt mot Marcus. Till sin förskräckelse insåg hon att till och med den lilla närheten var en närhet hon saknat den senaste tiden.

– Har du någon flickvän Marcus?
– Nej, hur så?
– Tänkte att om Anna brukar prata om sina förhållanden skulle du kunna få prata om dina den här gången istället.
– Så generöst av dig! Men jag tror tyvärr inte det är så mycket skoj att säga egentligen. Det är Anna som har alla galna killar och konstiga historier.
– Har du aldrig haft en tjej?
– Jo, men det var väl ett rätt vanligt förhållande.
– Varför tog det slut?
– Ja vem vet. Jag har gjort en lång lista av bovar till det dramat, men i slutändan tror jag inte det fanns en enda stor anledning till det utan det var en kombination av många små anledningar.
– Vad hände då?
– Nja, den korta historien är att hon träffade någon annan, hade en affär med honom, lämnade mig för honom.
– Verkar vara en ganska stor anledning till att det tog slut om du frågar mig.
– Det tyckte jag också länge. Men jag vet inte om jag tror det längre. Jag gick omkring och var sur på honom väldigt länge först, som om om det var hans fel. Sen var jag sur på henne. Och det är klart, är hon otrogen så har hon inte rent mjöl i påsen, men idag är jag rätt säker på att det mest av allt faktiskt var mitt eget fel.
– Hur är det ditt fel att hon är otrogen?
– Jag tog henne för given. Jag var så säker på att jag alltid hade henne som en stöttepelare i mitt liv att jag fokuserade på annat. Vi gled ifrån varandra, och det var mycket på grund av att jag aldrig insåg att vi gjorde det. Hade jag bara förstått vad som hände hade jag kunnat hålla ihop oss bättre. Hade jag bara insett att hon satt hemma och kände sig ensam så hade jag aldrig gått på After Work med mina vänner. Men jag gjorde inte det, och till sist kom det någon annan och gav henne det hon förtjänade. Det var en enda utvägen egentligen. Det enda jag kan klaga på är att hon inte gjorde slut först, men slutprodukten hade alltid blivit det samma.

Maria gick tyst med huvudet emot Marcus en stund innan hon till sist fortsatte.

– Vad gör man om man inte är 22 när det händer, utan 42 och har två barn?
– Jag vet inte. Jag hoppas att jag aldrig sätter mig i den sitsen igen. Att jag aldrig tar en partner för givet igen.

De fortsatte framåt längs gatan. Maria funderade lite.

– Jag hoppas inte jag är påträngande eller så.
– Nej då, jag kan ändå tycka att sånna här promenader i morgonen med djupa samtal är rätt mysiga.
– Vad skulle du säga om jag berättade att den här promenaden är den mest intima och omhändertagande beröringen jag fått på säkert en månad?
– Jag hoppas att min framtida fru aldrig behöver säga så.

Maria förde sin hand emot hans och höll om den. Det kändes bra.

– 40 årskrisen blir ju inte direkt mindre av ens man knappt rör vid en. Inte direkt sånt som gör att du känner dig vacker.

Marcus stannade och ställde sig framför Maria. Han lade sina armar om henne och kramade om henne.

– Han förstår nog bara inte.
– Men du verkar förstå.
– Det är av erfarenhet. En erfarenhet som var väldigt jobbigt att få.
– Hur ska han få den erfarenheten?

Marcus svarade inte på det utan stod tyst kvar och höll om henne.

– Kolla på mig. Försöker få äktenskapsråd från en tjugotreåring.
– Se det inte som råd, se det mer som att du bollar lite tankar. Jag har inga svar på problem.
– Om du var i mina skor, vad skulle du göra då?
– Jag tror inte jag kan sätta mig i dina skor. Jag menar, det är enklare att bara ta sitt pick och pack och leta sig vidare när man är 23 och inte har så mycket gemensamt. Bortsett från det rent känslomässiga så var det jobbigaste i vår separation vem som skulle få behålla kokböckerna. Är ju en helt annan sak när ni har barn och ett helt liv ihop.
– Så jag ska stanna kvar bara för att det är jobbigt att lämna?
– Nej. Du ska inte behöva vara olycklig. Men hade jag varit i dina skor hade jag kanske letat mer efter alternativa lösningar.
– Som?
– Jag vet inte. Ett öppet förhållande? Ni kanske hittar tillbaka till varandra om ni får se hur dåligt allt annat är. Föreslå en trekant?
– En affär?
– Det kanske räcker, eller så blir det droppen som får bägaren att rinna över. Att få allt du vill ha från någon annan kanske gör det svårare att ligga där på kvällarna och låtsas med honom?
– Men det kanske ger mig energin jag behöver?
– Jag har som sagt inga svar.
– Jag förtjänar väl att bli uppskattad? Att bli omhändertagen? Få känna närhet?
– Klart du gör det.
– Få känna mig vacker.
– Du är vacker!
– Få känna att någon lyssnar på mig, att någon uppskattar mitt sällskap. Att någon anstränger sig för mig?
– Ja… du förtjänar det.

De stod kvar en stund innan de bestämde sig för att promenera vidare i den kalla natten.

– Fryser du?
– Det är ingen fara. Har varit med om värre.

Marcus stannade upp och tog av sig sin jacka. Han lade den över Marias axlar.

– Nu kommer ju du frysa istället.
– Äsch, jag har varit varm hittills ju.
– Nej jag kan inte ta din jacka.
– Jo då, jag bor precis runt hörnet här, jag kan springa upp och hämta en ny jacka.

De gick mot en port och Marcus låste upp.

– Följ med in, så står du inte här ute och fryser när du väntar.

Maria steg in och de gick upp för trapporna. Marcus låste upp dörren och släppte in Maria i lägenheten.

– Det är inte så stort som du kanske är van vid, men bostadsmarknaden är inte direkt gynnsam för singelkillar nu för tiden.
– Det är mysigt.
– Det är ju ett sätt att linda in ”trångt” på.
– Vad skönt det var att komma in i värmen lite.
– Vi kan stanna en stund om du vill. Kan göra en kopp te, så blir vi varma och hinner nyktra till lite innan vi fortsätter.
– Det låter fantastiskt.

Marcus gick in i köket och började koka vatten. Maria gick ut i vardagsrummet och insåg att det även var hans sovrum. Det fanns en liten soffa att sitta på och hon satte sig där. Efter en stund kom Marcus ut med två koppar. Han ställde ner dem på borde och gick tillbaka ut i köket bara för att återvända med några olika kartonger te.

– Visste inte vad du ville ha så tänkte att du skulle få välja själv.

Maria tittade på de olika smakerna och valde till sist ”Vanilj Karamell”.

Marcus satte sig bredvid henne i soffan.

– Som sagt, det är lite trångt.
– Men mysigt.
– Men mysigt ja. Går väl an nu när jag sitter bredvid en snygg tjej, men är jobbigare när vi är tre killar som ska titta på fotboll och käka pizza.
– Snygg tjej?
– Jag trodde det var sånt du ville höra?
– Jag vill ju att den som säger det ska mena det också.
– Det gör jag ju. Rent objektivt sett.
– Så om jag hade varit i din ålder hade det varit nu du försökte lägga in stöten?
– Hade du inte varit min mosters kompis hade jag försökt lägga in stöten för längesedan.
– Haha, hur hade du gjort då?
– Jag hade väl antagligen aldrig ens kommit hit om jag hade försökt. Hade antagligen gått för hårt på och skrämt bort dig redan under förfesten.
– Det tror jag inte.
– Du skulle bli förvånad.
– Men om du nu lyckades få mig hit, vad hade du nu gjort?
– Jag hade antagligen försökt sätta mig nära dig.
– Svårt att inte sitta nära varandra i den här soffan.
– Försökt få lite kroppskontakt. Och om jag kände att det var okej hade jag försökt få lite mer.
– Visa.

Marcus lade sin hand på Marias arm och strök den sakta. Hans hand fördes mot hennes axel och mot hennes hals. Hans fingrar gled från hennes öra längs hennes käkben. Sakta över hennes läppar.

– Det är väl typ här jag hade chansat på att det var okej att kyssa dig.

De satt tysta en stund.

– Visa mig, viskade Maria.

Marcus böjde sig fram och hans läppar trycktes försiktigt mot Marias. Hans hand strök längs hennes arm och in bakom hennes nacke. Hon öppnade försiktigt sin mun och lät hennes tunga smeka Marcus läppar. Hon kände hur han tryckte henne mot sig. Den försiktiga kyssen blev intensivare - mer passionerad. Hon förde sin hand mot Marcus arm. Försiktigt förde hon honom närmare sig. Hon kände hur hans andra hand smekte utsidan av hennes lår. Hon lutade sig tillbaka i soffan och han lutade sig över henne. Han kysste hennes hals och hon kände hur hans hand letade sig upp under hennes klänning. Hennes andetag blev djupare och djupare. Hon kände hur han kysste hennes nyckelben, hennes nacke, tillbaka till hennes läppar. Hans händer vandrade över hela hennes kropp, som för att verkligen få känna hela henne.

Hon lade sina armar om honom och tryckte honom mot sig. Hon kände hans varma kropp emot sin. Han tag tag i henne och lyfte upp henne. Hon lade sina ben runt hans midja och klamrade sig fast vid honom. En hand fast om hennes rumpa och den andra tryckte henne mot honom. Dy kysstes igen innan Marcus satte henne på sängen. Han tog tag i hennes klänning som redan var uppe vid midjan och drog den över hennes huvud. Hon satt kvar i sina underkläder och han lade sig över henne. Hon började knäppa upp hans skjorta samtidigt som han kysste henne. Hon kände hans hand röra sig från hennes höft upp mot hennes bröst. Han kysste hennes hals, sakta neråt. Hans skjorta var uppknäppt och hon kunde känna hans hud emot hennes. Han kysste hennes bröst och fortsatte sakta nedåt. Han kysste hennes mage och hon kände hur hans händer smekte hennes ben och armar. Han kysste hennes vänstra lår och hon kunde känna hans ansikte mellan sina ben.

Han kysste hennes högra lår och lät sina händer smeka hennes bröst och mage. Han närmade sig hennes fitta och hon drog sina fingrar genom hans hår. Hon tryckte honom mot sig och kände hans ansikte mot sin fitta genom sina trosor. Hon kände hans fingrar föra trosorna åt sidan och hur hans tunga trycktes emot hennes fitta. Hon stönade och hennes kropp började sakta bölja som en våg.

Hon tryckte honom hårdare mot sig och kände hans ansikte mot sitt underliv. Hon kände hur hela hans kropp ville vara emot henne. Det var inte en pliktskyldig tunga mot klitoris - han ville verkligen vara där. Som om han ville äta upp hela hennes fitta. Hans händer fortsatte smeka hennes kropp. Hennes lår, hennes mage, hennes armar, hennes bröst. Hon kände hur han ville ta in så mycket av hennes kropp som möjligt. Hon kände sig uppskattad. Hon kände sig vacker. Och hon var nära nu. Hon drog upp hans huvud emot sitt och kysste honom. Hennes händer knäppte upp hans byxor och hon kände hans hårda kuk genom kalsonger. Hennes hand gled in och tag tag i kuken. Hon förde den mot sin fitta och kände hur den trängde in.

Hon lade sina ben runt Marcus och tryckte honom emot sig. Hans lade sina armar om henne och gjorde samma. Det var som om deras kroppar var i en kamp om att få känna så mycket av varandra mot sig. De vred och vände på sig för att försöka hitta sätta att känna mer av varandra samtidigt.

Marias flämtningar och stön gick ihop och blev som ett och hon kände hur hennes kropp blev varm. Hon kysste Marcus och exploderade i en orgasm hon inte känt på länge. Marcus var inte sen med att tömma sig i henne.

De låg kvar och kysste varandra en stund innan Marcus till sist lade sig bredvid Maria. Han höll henne i sina armar och kysste hennes nacke bakifrån. En liten stund till tänkte Maria, sen skulle hon gå hem. Bara en liten stund till.

Maria vaknade till ljudet av att porslin som klirrade i köket. Hon såg sig runt, som om hon knappt förstod var hon var. Hon såg hur Marcus kom ut ur köket med två tallrikar. Han satte sig bredvid henne i soffan och sträckte fram en tallrik. På den hade han förberett frukost åt henne. Han sträckte över bestick och tillsammans åt de frukost i sängen. Efter frukosten ställde Marcus tallrikarna på sidbordet och tittade på Maria.

– Vad händer nu, frågade Maria.

Marcus log mot henne och böjde sig över henne.

– Just nu, eller senare idag?

Maria han knappt svara innan hon kände hans tunga emot sin fitta. Bara en gång till tänkte hon för sig själv och lutade sig tillbaka i sängen.

Det är bra att läsa. Läs mer böcker. Läs mer noveller. Läs mina noveller!